- elsőként egy jó nagy bögrében (kb. 4 decis) kevés cukros tejet melegítünk (tej kb. 1-1, 5 dl, de nem baj, ha kicsivel több; cukor meg 1 mk) - a tej langyos vagy meleg legyen, de semmiképpen sem forró
-> belemorzsolunk 2, 5 dkg nyers élesztőt vagy 1 csomag szárított élesztőt
-> kelni hagyjuk (kb. 10 perc)
Ezután egy vájdlingba:
- 1 kg liszt + kb. 4 dl tej (vagy aludttej) + kb. 1 dl olaj (nem kell kimérni, csak öntsünk egy keveset)
+ 1 nagy csipet só
+ a már megkelt élesztő
-> összegyúrjuk - gyúrás közben a kezünkbe tehetünk olykor egy kevés lisztet, ha nagyon ráragadt már a tészta - (a tészta legyen egy nagy darab, ne legyen darabos!)
- a végén még egyszer megforgatjuk egy kevés lisztben a tésztát
- lefedjük egy nagy konyharuhával (+ a tetejére egy vékony szivacspárna) és meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1 órát (télen lehet a radiátornál, nyáron a napon)
- majd kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, a tepsit is kiolajozzuk, majd a tészta tetejét is és berakjuk sülni (kb. 20 perc alatt készre sül)
- a kész pizzalapokat ezután mindenki a maga ízlése szerint pakolja meg, beteszi a mikróba és kész is
- ha feltéttel szeretnénk sütni, akkor ne olajozzuk be a tetejét! Először kb. 5 percig sütjük a tésztát (addig, hogy a teteje ne legyen nyers), majd rárakjuk a feltétet, ezután még kb. fél óráig sütjük (nézzük a sajtot, hogy mikor pirult már meg szépen)
Rakhattál volna vmi jobb képet is.DD
VálaszTörlésAm jó a blog, és érdekes is.DD
Pocpuszi.D
jólvanna, gonoszkodj még... :D küldj nekem jó pizzás képet! blöö :P amúgy kössz :D
VálaszTörlés