Húsvét hétfőn (2013. IV. 1.), a 12 óra állás után |
- kb. 750 g mézből
- almából, narancsból, pomelóból
- fahéjból és szegfűszegből
- kevés cukorból
- egy szelet kenyérből és egy élesztőből
készült a mestermű.
A vizet felforraltuk a gyümölcsökkel és a fűszerekkel, beleraktuk a mézet (esetleg még egy kevés cukrot), hagytuk langyosra hűlni, majd egy szelet kenyeret megpirítottunk, megkentük élesztővel jó vastagon, azt a keverék tetejére tettük és 12 órán át hagytuk állni.
Már palackokba töltve a fürdőszobaszekrény mögött, sötétben (2013. IV. 2.) |
Másodjára már olyan 6-6,5 liter készült, kb. dupla adag mézzel, ezúttal almával, kiwivel és naranccsal. Illetve pirítós helyett száraz kenyérre kentük az élesztőt, mert épp nem volt otthon kenyér. Most már elkezdtem dokumentálni is. A mézsör egyébként állítólag fokozza a termékenységet/nemzőképességet, ezért ajánlják babát tervező pároknak, és a mézeshetek elnevezés is összefügghet a mézsörrel.
Szia!
VálaszTörlésA sütőélesztővel megkent kenyeret élesztővel lefele vagy felfelé helyezted a folyadékra?
Én mikor próbáltam ilyen sört készíteni, az edény alján felgyűlt az élesztő. Így ihatatlan lett, mert tiszta élesztő ízű lett.
Le kell fejteni egyszer a sört?
Köszi.
Ugyan közben e-mailben konzultáltunk, a többiek kedvéért válaszolok ide is, hátha másban is felmerült a kérdés.
VálaszTörlésInkább fölfelé néz a kenyér élesztős oldala, de igazából mindegy, egy idő után úgyis elsüllyed az egész.
Ahogy írtam a bejegyzésben, a palackokba töltés előtt szűrtük át egyszer az egészet, úgy nem lett élesztő íze. Mi ugye már a palackokban erjesztettük tovább. Ha valaki egységesen, egy nagy edényben tenné, akkor a kenyér kivétele után egyszer azért szűrje át.