2014. március 6., csütörtök

A Kortárs Filmklub 2013/14-es tanév tavaszi félévének filmjei



Az ELTE Kortárs Segítő Csoport Filmklubjának témája a 2013/14 tavaszi félévben az Igazságos jog?! Mihez van jogunk, mihez nincs? Mi az elv, és az hogy valósul meg a gyakorlatban? Hogyan küzdünk a jogainkért? Tizenegy filmen keresztül gondolkodunk a témáról.

  Az első filmünk A vadászat (02.25.), melyben egy óvodai asszisztens férfit egy kislány megvádol, hogy „tett vele valamit”. Bár elméletben létezik „az ártatlanság vélelme”, mégis a hír első fuvallatára mindenki a férfi ellen fordul.

  Második filmünk a Wadjda (03.04.), mely a mai Szaúd Arábiában játszódik, ahol egy 11 éves kislány biciklit szeretne, hogy versenyezhessen az utcában lakó fiúval. Ám a szaúdi nőknek tilos biciklire ülniük. A kislány azonban nem adja föl.

  Harmadik filmünk a Milk (03.12.), mely Harvey Milk, egyik legismertebb nyíltan meleg politikus, melegjogi aktivista életét dolgozza fel, akit melegsége ismeretében választottak be a San Fransisco-i képviselőtestületbe.

  Negyedik filmünk a Köszönjük, hogy rágyújtott! (03. 19.), mely Nick életét mutatja be, akinek vezető szóvivőként az a lehetetlennek tűnő feladata, hogy a modern korban, a sorra megjelenő kutatási eredmények és a megszorítások közepette valahogy reklámozza a cigarettát.

  Ötödik filmünk a Beszélnünk kell Kevinről (03. 25.), mely az anya szemszögéből mutatja be az anya-fiú kapcsolatot, az „előzményeket”, melyek a fiú kitöréséhez, tragikus cselekedetéhez vezettek. Ezek okozták azt, hogy Kevin ilyen lett, hogy ilyet tett? Van jogunk elítélni az anyát? Kevint? Egy anyának van joga nem szeretni a saját gyermekét? Az anyasággal kapcsolatos tabukat feszegeti, melyekről tényleg érdemes beszélni.

  Hatodik filmünk a Bibliotheque Pascal (04. 02.), egy magyar film, mely Mona életét, sajátos belső világát mutatja be. Egy anyáét, aki megélhetésből külföldi erotikus munkát vállal, lányát pedig nagynénjénél hagyja. Hazajövetele után szembesül azzal, hogy gyermekét a gyámügy elvette és részletesen be kell számolnia külföldi útjáról, ha vissza szeretné őt kapni. Szó van itt prostitúcióra kényszerített nőkről és gyerekekről, emberkereskedelemről, anyjától elvett gyermektől és halálról. Bár hogy a történetből mi valóság és mi mese, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.

  Hetedik filmünk az Augusztus Oklahomában (04. 08.), mely egy család botrányos életét mutatja be, így e filmen keresztül alkalmunk nyílik elgondolkodni azon, vajon családon belül hol vannak a határok? Kinek mihez van, vagy mihez nincs?

 Nyolcadik filmünk a Csak a szél (04. 15.), egy újabb magyar film, mely művészi reflexió a romagyilkosságokról, egy cigány család utolsó napját mutatja be, miközben nem tudhatjuk, hogy fegyver miatt rezeg a bokor, vagy csak a szél…

 Kilencedik filmünk a Crulic, a túlvilágra vezető út (04. 23.), mely egy román animációs film és dokumentumfilm keverék, valós történeten alapszik. A történet főszereplőjét, egy román bevándorlót Lengyelországban lopás miatt lecsuknak, majd éhségsztrájkba kezd és leveleket küldözget a konzulátusnak és az ügyészségnek, hogy ártatlanságát bizonyítsa.

  Tizedik filmünk a Nader és Simin – Egy elválás története (04. 29.), mely a mai Iránban játszódik, központi szereplői egy férj és egy feleség, ahol a feleség válni akar, hogy máshol nevelhesse fel gyermekét – a férj pedig nem hajlandó otthagyni lakhelyüket és alzheimeres édesapját. A filmben több helyzetű, nézetű, életkorú, nemű, társadalmi rétegbe tartozó személy történetét követhetjük végig.

  Tizenegyedik, záró filmünk Az iskolakezdő (05. 07.), mely igaztörténetet dolgoz fel. Kenyában bevezetik az ingyenes oktatást, és a sok-sok gyerek mellett a 84 éves Maruge is úgy dönt, kihasználja a lehetőséget, és élete végére megtanul írni és olvasni. Az út ehhez persze nem zökkenőmentes.

A vetítések az ELTE BTK D épületében lesznek, az alagsor -117 teremben, 17.00-s kezdettel. A filmek után beszélgetés, illetve inni- és rágcsálnivaló.



http://www.kortars.elte.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Költözés

Elmélkedtem már egy ideje, hogyan folytassam a blogolást. Végül a nővérem megemlítette, hogy amúgy lehet importálni a blogot, és így akkor ...