Az adventi kalácsunk receptje:
Tej: 300 ml
Sima liszt: 250 g
Rétes liszt: 250 g
Vaj: 100 g
Só: 5 g
Cukor: 100 g
Tojás: 1 egész + 2 sárgája
Élesztő: 2/3 szárított vagy 1/4 friss
Mazsola: 80 g
Vaníliáscukor
A mi gépünk egy lapátos Tectron, de Anyáék kétlapátosban is csinálták, működik.
Ami fontos: a tejet rakjátok bele elsőként, és ne a lisztet! Ha a liszt kerül alulra, nem keveredik össze rendesen, szalonnás lesz és a fele liszt az alján marad. (Sajnos tapasztalat, szerencsére hét közben volt és nem adventkor.)
A mazsolát pedig áztassuk be előtte! Én úgy szoktam, hogy egy kis pohárba beleteszem, felöntöm vízzel, egy percre beteszem a mikróba, leöntöm róla a vizet, aztán mehet a gépbe.
Anyáék gyors programon, 1 óra 20 percig sütik, a mi gépünkön 1 óra 50-es van. A lényeg, hogy semmiképp se teljes programon süssük, mert akkor kifut!
Én nyers élesztőt használok, és csak sima liszttel készítem, rétes nem szokott itthon lenni. Ha a tej bekerült elsőnek, utána véleményem szerint nem számít a sorrend. Az élesztőt pedig nem kell futtatni, csak beleszórni/morzsolni.
Ezt a receptet lehet turbózni csokidarabokkal, dióval, kakaóval, fahéjjal. Egyelőre én csak a csokisat próbáltam, de későn jutott az eszembe, így már csak a tetejére jutott.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Költözés
Elmélkedtem már egy ideje, hogyan folytassam a blogolást. Végül a nővérem megemlítette, hogy amúgy lehet importálni a blogot, és így akkor ...
-
Az elmúlt pár hónapban két volt osztálytársam blogját is olvastam, amiben az erasmusos élményeiket írták/írják le (az egyik még mindig kin...
-
Négy éve voltam utoljára nyaralni. Mielőtt teherbe estem. Utána jöttek a gyerekek, lakás- és házfelújítások. Most mentünk el először család...
-
Krúdy Gyula - A hídon elemzés Krúdy Gyula (1878-1933) irodalmunk jogtalanul háttérbe szorított alakja. A XX. század elején alkot, ontja magá...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése