2013. november 27., szerda

Megoldás(om) problémás fejbőr(öm)re


  Ahogy a bejegyzés címe is utal rá, ez az én egyéni fejbőrömre egy egyéni megoldás, ettől függetlenül lehet, hogy másnak is beválik, így hát megosztom a nagyérdeművel.

  Néhány éve valami olcsó samponnal tönkretettem a fejbőrömet. Nagyon viszketett, nagyobb darabokban jött le a bőr róla (így más volt számomra, mint a "sima" korpa, de azért nem is az a jelenség volt, hogy kb. "vedlik" a fejbőröm), elég csúnya látványt nyújtott, meg hát kellemetlen is volt, hogy nonstop a fejbőrömet kellett vakargassam. Hát igen, egészen addig úgy gondoltam, hogy sampon és sampon között nincs különbség. Nem is volt azok között, amiket addig használtam (hasonló árkategóriás, hasonló színvonalú termékek). De ez betett. Utána már hiába álltam vissza a "jó samponra", csak enyhültek a tünetek, de nem múltak el teljesen. A hajpakolás is csak rövid időre javított a helyzeten. Aztán sokáig nem nagyon foglalkoztam vele, reméltem, hogy elmúlik. Húztam az időt. A fodrász csak annyit mondott, hogy korpás a hajam, mossam ilyen meg olyan samponnal, vagy lehet, hogy nem öblítem le eléggé a sampont... engem nem győzött meg, én nem szimpla korpának éreztem a problémát (de azért nem is olyan súlyosnak, hogy bőrgyógyászhoz menjek).
  Ismerősök javasolták, hogy havonta egyszer mossam meg szappannal a hajam - lényegében hasonló okok miatt, mint amit a fodrász is mondott, hogy valószínűleg nem mostam le eléggé a vegyszereket a fejemről. Ki is próbáltam néhányszor, és mutatott is némi javulást a hajam, de borzalmasan macerás volt a szappan felvitele. Megint pihentettem kicsit a dolgot.
  Aztán Via megírta a hajmosós cikkét, és új lendületet kaptam. Igyekeztem betartani a lépéseket, bár nekem az a samponmennyiség kevés, meg én szeretem felhígítani, hogy rendesen el tudjam oszlatni a fejbőrömön. De már nem csavarom úgy ki a hajam, általában a gyengébb fokozaton szárítom a hajam, figyelek rá jobban. Végül ezeket a lépéseket pedig kiegészítettem egy szimpla ecetes öblítéssel. Hasonló megfontolások miatt, mint amit a fodrász is mondott, illetve mert az ecet amúgy is egy csodaszer :) Az alaposabb változat az, amikor egy nagyobb műanyag tálba (vagy kisebb lavórba) löttyintek egy kevés ecetet, felengedem meleg vízzel (egyénileg kinek milyen hőmérséklet kellemes), és abba teszem a fejem (hajam), átöblögetem alaposan benne (előzőleg már vízzel a habot leöblítettem alaposan), majd ezt a vizet a fejemre öntöm, ezután amennyire szükséges, leöblítem az arcomat (ne kerüljön ecet a szemembe), akár a hajamat is (a hatás úgy is megmarad). A gyorsabb változat az, amikor egy nagyobb bögrébe (kb. fél literes) löttyintek egy adag ecetet, azt engedem fel meleg vízzel és a hajmosás, ill. vizes leöblítés után ezt a fejemre öntöm, esetleg kicsit bemasszírozom. Az ecetet teafaolajjal is ki lehet egészíteni.
  És ez lett a megoldás. Végül a fodrász(ok)nak igaza lett valamelyest, csak nem a vízzel kellett tovább babrálnom (azt is próbáltam, de nem jött be) és sampont sem kellett váltanom, helyette jött az ecet. Hetente általában 2x szoktam hajat mosni, akkor megcsinálom legalább a gyors változatot, és ha nem macerálom a fejbőröm (sajnos nagyon haj- és fejbirizgálós vagyok), akkor eléggé rendben van :) Persze lehet, hogy más is hozhatott volna megoldást, ha elég kitartó vagyok, de ez az, amihez van elég energiám kitartóan csinálni. És csodaszépen csillog az ecettől a hajam! :)
  Amúgy a mosódiós hajmosással is próbálkoztam (igaz, csak egyszer), de az nekem nem jött be, nem habzott egyáltalán, nem tudtam rendesen eloszlatni... De várok bármilyen natúr sampon ötletet, ha van ilyen a tarsolyotokban! :)

(Kép innen.)

Ti hogyan mostok hajat? A Ti fejbőrötök mit szeret?

9 megjegyzés:

  1. Szia, a Molyról találtam rád! :)
    Nekem sokan irigylik a hajamat. Az én módszerem egy jó minőségű sampon-balzsam páros (amit feloldok vízzel mert nem kell belőle sok, viszont koncentrált), egy felsőkategóriás szérum (nagyon pici kell belőle, nagyon sokáig elég) hajmosás után a félig száraz hajamra fésülés előtt, és hennával enyhén vörösítem a hajam, ami gyógynövény. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Örülök, hogy idetaláltál, üdv a blogon! :) Ó, a hajamat nekem is irigylik, a fejbőrömet meg nem ismerik eléggé :D (de már az is sokkal-sokkal jobban van)
    Grat a szép hajadhoz! :) és a kitartásodhoz, hogy ennyi mindennel ápolod! :)

    VálaszTörlés
  3. óó, ezt az ecetes öblítést én régen tudtam, de valahogy elfeledtem... köszi Dorka, hogy felidézted nekem... :o) nekem a hasonló probléma nagyban javult a "tiszta" samponra való áttéréssel (bio sampon,d e tényleg!), illetve a hennázással. sajnos ezt a tünetet stressz is előidézheti, ill. az étkezésnek is van námi befolyása rá. mint minden, ez is összetett, de ez az ecet jó ötlet!! ;o)

    VálaszTörlés
  4. Macska, t ekonkrétan milyen sampon-balzsamot és szérumot használsz?

    VálaszTörlés
  5. Igen, az ecetet újra és újra fel kell idézni, annyi mindenre jó :) Milyen sampont használsz, stippi? (lehet, kipróbálom akkor...)

    VálaszTörlés
  6. Biola babasampont... Szeretem az illatát is nagyon!

    Amúgy tegnap óta már nagyon várom a következő hajmosást, pár hónapja úgysem vettem magamnak balzsamot, kipróbálom az ecetes öblítést!! :o)
    kéne még szereznem teafa olajat is...

    VálaszTörlés
  7. Köszi! :) (amúgy én is babáknak való sampont használok egy ideje, csak nem biot :P) Egy 2014-es kihívásnak megfelel ;)

    VálaszTörlés
  8. és az ecetes öblítővizet is leöblíted aztán a hajadról?

    VálaszTörlés
  9. Nem mindig, vagy legalábbis nem túl alaposan. Annyira, hogy ne csurogjon a hajamból utána a szememre :P

    VálaszTörlés

Költözés

Elmélkedtem már egy ideje, hogyan folytassam a blogolást. Végül a nővérem megemlítette, hogy amúgy lehet importálni a blogot, és így akkor ...