2014. október 20., hétfő

Hajrá hétfő #53

Kicsit átléptem alkotóból befogadó üzemmódba.

Olvastam:
Életmód, az én női magazinom, urban-eve: http://www.urban-eve.hu
Budapestes, ajánlós, Egy nap a városban: http://varosban.blog.hu/
Mindenes-vegyes, Megvalósítás alatt: http://megvalositas.blog.hu/
Képregény (angol), ami mindenféle egyenlőséggel, diszkriminációval vicces formában foglalkozik, Girls With Slingshots: http://girlswithslingshots.com
Gasztro, gyönyörű képekkel (azt hiszem, innen lesz egy céklás muffin a Sütivásárra), Lélekkonyha: http://lelekkonyha.blogspot.hu/
Fotós, érdekes sztorikat mesélő, Mai Manó Ház: http://maimanohaz.blog.hu/
Zenés-táncos-swinges, Ribizliswing: http://ribizliswing.wordpress.com/

És Az elég jó szülőt.

Zenét hallgattam:
pl. Intim Torna Illegál: Kedvenc Mindenem a Biciklim - ami nekem tényleg a biciklizésről szól, nem a füvezésről, nekem eszembe se jutott, de tudom, én vagyok a naiv. :) Kb. hússzor hallgattam meg, mire leesett, hogy a 'szerelem' kétféleképpen is érthető. Hát ez van.
És Szeder: Reggeli dal - "Itt van az egész nap előttem, bármi lehet ma még belőlem." Ezt a Kedves csak nekem szerezte, az egész albumot, és tényleg eltalálta az ízlésem :) Ez a szám pedig kifejezetten jó Hajrá hétfős dal.



Ma pedig a PATENT sajtó reggelijén voltam a Birs Bisztróban (ha már ilyen közelre szervezték :) ).
Előző félévben részt vettem a PATENT monitorozó programján, amikor is első sorban családon belüli és párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos tárgyalásokon vettünk részt, mint hallgatóság. Az önkéntesek tapasztalataiból készült egy összegzés, ennek alkalmából lett megszervezve ez a sajtóreggeli.

Ez a program önkéntesek munkájára épült, az önkéntesek egy napos képzésével indult tavaly. Az ország több pontján, összesen 49 önkéntest képeztek ki, ebből végül rendszeres monitorozást 14 fő végzett (vagy legalábbis ennyien dokumentálták rendesen és küldték vissza a PATENT-nek), 12 nő és 2 férfi. Az önkéntesek között voltak pszichológus- és jogászhallgatók, szociális munkás hallgatók és gyakorló szakemberek is, illetve érintettek (akik bántalmazottak voltak). Összesen mintegy 500 órát dolgoztak, 205 tárgyalást monitoroztak, ebből 89 esett a családon belüli/párkapcsolati erőszak témakörébe. Sajnáltam, hogy csak ennyien voltunk, de azért ez is elég jó sztorikat és tapasztalatokat hozott :) Hozzá kell tenni azt is, hogy ez Magyarországon úttörő projekt, ilyenre még nem volt példa.

Rengeteg múlott az önkéntesek motiváltságán, hogy mennyire tudtak utánamenni az ilyen ügyeknek, mivel a bíróságok nem sok segítséget tudtak adni. Az Összesített Tárgyalási Jegyzék csak a sajtó számára érdekes ügyeket tartalmazza, a bíróságok a saját tárgyalási jegyzékeiket pedig csak aznap reggel 8 órakor függesztik ki, így meglehetősen nehéz előre tájékozódni. Nem beszélve arról, hogy még nem igen vannak tematizálva a tárgyalások, így nehéz kiszűrni, mely ügyekben lehet szó családon belüli vagy párkapcsolati erőszakról.

Az észrevételek alapján amúgy több monitorozó volt elégedett a bíró munkájával, mint amennyi nem - ebben mondjuk az is közre játszik, hogy sok olyan bíróhoz mentünk, akiktől személyesen értesült a PATENT az ügyekről, mert ún. "barát-bíró". Ezek a bírók pedig 2009-2010 körül kaptak is képzést a párkapcsolati erőszakról. De akár "barát-bírók", akár nem, nagyon örvendetes, hogy vannak :) Sajnos viszont számos olyan bírói magatartással is szembesültek a monitorozók, amik sértették az emberi méltóságot vagy épp áldozathibáztatók voltak. Főleg a távoltartási ügyekben voltak komoly problémák. Pl. olyan hozzáállás, mint hogy oldják meg maguk között, ne a rendszert terheljék vele...

A PATENT javaslatokat, ajánlásokat is tett a helyzet javítására. Ennek 4 fő pontja van:
  • Tematizálják a tárgyalásokat!
  • Legyenek képzések a témában, melyek mind tartalmi tudást, mint készségeket is adnak, illetve formálják a bírók, ügyészek, ügyvédek attitűdjét. Ezek a képzések pedig legyenek szisztematikusak!
  • A tárgyalási jegyzékeket függesszék ki hamarabb - amíg erre nincs központi szabályozás, házon belül igyekezzenek ezt megoldani - hogy minél könnyebb legyen a hallgatóságnak bemenni az őket érdeklő tárgyalásokra.
  • Az állampolgárok pedig éljenek ezzel a jogukkal! Üljünk be tárgyalásokra! A tapasztalatok alapján a bírók áldozatokhoz való hozzáállását pozitívan befolyásolja és az áldozatoknak is tud támogatást nyújtani már a puszta jelenlétünk is! (Ha pedig bárkit zavar az érintett felek közül, kérhetik a zárt tárgyalást.)

A jövőt tekintve elég pozitívak a PATENT munkatársai. Az ELTE mindenképpen nyitott a javaslataikra (a mostani sajnálatos körülmények között nem csoda), sőt, keresték is őket az ügyben, illetve úgy néz ki, az Országos Bírósági Hivatallal is megindul a pozitív kapcsolatépítés és bevonnák a PATENT-et a képzésekbe. Emellett jó a történelmi pillanat is, egyre több gyermek és nők védelmére alkotott törvényjavaslat jut be a parlamentbe (pl. incesztus ügyek elévülhetetlensége), aláírtuk az Isztambuli Egyezményt is, stb. És semmiképp sem adják fel. Idestova kb. 10 éve "házalnak" ilyen ajánláscsomagokkal, több-kevesebb sikerrel, most már vannak a szükségességét alátámasztó további eredmények is.

Hát remélem a legjobbakat :) Az biztos, hogy érdekes és érdemes volt ebben a programban részt venni, és felfedeztem egy betöltendő űrt is a rendszerben - mint pszichológus - a bírók szupervíziója, mint olyan, még nem létezik!

2 megjegyzés:

Költözés

Elmélkedtem már egy ideje, hogyan folytassam a blogolást. Végül a nővérem megemlítette, hogy amúgy lehet importálni a blogot, és így akkor ...