2018. február 19., hétfő

Mindenféle infó első babájukat (vagy babáikat) váróknak

Hihetetlen, de az én gyerekeim után is születnek gyermekek, utánam is esnek még teherbe nők. (Ez legalább annyira meglepő, mint hogy 1990 után is születtek gyerekek, sőt, még 2000 után is, és már nem is pelusosak!). És én nem szeretnék az az anyuka lenni, aki kéretlenül teletömi a kedves ismerősei/barátnői fejét mindenféle infóval, mert ő mindent tud, hiszen két gyereket szült már meg és tart életben nevel folyamatosan. Nem tudok mindent. Ha lesz harmadik, biztos az is egészen más lesz. A terhesség is, a szülés is, és a nevelése is. De azért tudok alapot adni, amiből mindenki szemezgethet. Így csak egy linket küldök el, és aztán bogarászhat. Az én lelkem is nyugodt, hogy amit tudtam, megtettem :D És őt sem nyomom össze a mondókámmal. Meg persze bármikor kérdezhet. Szóval lássuk. (A lista folyamatosan bővül majd.)

Egészséges terhességeim voltak, nem voltam cukorbeteg, nem voltam túlsúlyos, a magzatok is rendben voltak. Ezek csak személyes tapasztalatok, tanácsok, nem helyettesítik az orvosi konzultációt!

Terhesség


Először is gratulálok, babát vársz! :) (vagy babákat) Ez csodálatos! Remélem, hogy Te is és a baba is egészségesek vagytok és lesztek is, és minden rendben lesz!

Intéznivaló: Először is menj el dokihoz (akármilyen nőgyógyász megteszi először), és kérd a terhesség hivatalos megállapítását. Aztán menj el a körzeti védőnőhöz a lelettel, kapsz kiskönyvet (ami a szülésig kb. Hozzád nőve fog létezni), és remélhetőleg minden fontos infót elmond, hogy milyen vizsgálat mikor és hogyan lesz.
Kezdj el gondolkodni, utánaolvasni, hol és hogyan is szeretnél szülni, és ehhez keress Magadnak szakembert/szakembereket. (orvos, szülésznő, dúla, bába, ...)
Jelenleg a magzat 12. hetétől jár a családi adókedvezmény. Járj utána és intézd el! Ha úgy érzed, irasd ki Magad táppénzre. Meg van még más egyéb is azt hiszem, mindenesetre járj utána, milyen juttatásokat vehetsz igénybe. OEP és NAV oldalán érdemes utánaolvasni az aktuális dolgoknak, de baba-mama oldalakon is szoktak klassz tájékoztatók lenni.
Meg persze nem árt, ha felkészülsz a szülésre és a gyermekágyra, és összeállítod a babakelengyét.

Olvasnivaló: Én bevallom, a terhességről csak hírlevelet olvastam (abból sem tudom már, melyiket), hogy hetente tudjam, hol tart a baba a fejlődésben. Ma már nem iratkoznék föl, mert aztán sehogy sem tudtam leiratkozni... és küldtek mindenféle vackot. Viszont rengetegen ajánják az Az a 9 hónap c. könyvet. Emellett pedig érdemes persze a szülésről, szoptatásról, egyebekről is olvasni előre, a terhesség alatt.


terhesség alatti táplálkozásról itt összesítettem a begyűjtött infókat. Első gyereknél. Másodiknál... hm.. mondjuk úgy, kicsit kevésbé voltam óvatos.

terhesség alatti öltözködésről, mozgásról, pihenésről itt írtam. Ehhez még tuti fogok írni, mert első szülés után találtam rá a Kangatrainingre, RTM-re (Rectus Training Módszer) és a kinesiotape-re is. Mindegyiket nagyon tudom ajánlani!

terhesség alatti szépség- és egészségápolásról pedig itt. Kényeztesd Magad!

És még pár szabad/nem szabad, ajánlott/nem ajánlott dolog (mozi, forró fürdő és társai) összegyűjtve itt.

Néznivaló: Sok babás film van még a várólistámon, de A legszebb dolog c. francia filmet ide is, meg a gyermeknevelős részhez is ajánlom. Nem habos-babos rózsaszín, de összességében pozitív film. :) Nekem terhesen jól esett megnézni. (Ja, és készülj fel, hogy simán sírhatsz egy csomó filmen, amin korábban nem...)

Összességében azt tudnám mondani, hogy élvezd ki, mert a későbbi terhességeknél már lesz Melletted még gyerek, és az nem ugyanaz, meg már tudod nagyjából, mi várható :) Pihenj sokat, kényeztesd Magad, legyetek együtt a Pároddal, barátokkal, kapcsolódj ki! Ne egyél kettő helyett, mozogj, amennyi jól esik, és ne pánikolj! Ha kell, kérj segítséget! Ha nem kell, de megteheted, akkor is :D Nem árt.

Szülés


Intéznivaló: Már csak vajúdni és szülni kell :) Ezekre remélhetőleg előre sikerült felkészülnöd, tudod, mit és hogyan szeretnél, és van Melletted egy vagy több remek segítő. Arra figyelj, hogy a TB-d legyen befizetve!
Nem árt írni egy szüléstervet, ha csak Magadnak írod, akkor is. De ezt nem árt átbeszélni azzal a személlyel, aki Veled lesz. Számos minta van hozzá a neten.

Olvasnivaló: Na, ehhez már olvastam, de ezt sem vittem túlzásba. Az Útmutató szüléshez nekem elég volt, és nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek! Önbizalmat ad, megnyugtat, átadja azt az érzést, hogy menni fog (igen, kifér az a baba azon a kis lyukon, még kép is igazolja). Van benne sok szüléstörténet is, pozitívak, szépek (Nehogy negatívakat olvass! Igen, történhetnek rossz dolgok, de kicsit sem segít, ha ezekről olvasol... Sőt.), mindent leír a vajúdás és szülés során szóba jöhető beavatkozásokról is, a segítés módjairól... Csodás könyv!

Na jó, a második terhességem végén (amikor jött a pánik, hogy jesszus, én erre nem készültem, és tuti mindent elfelejtettem, és hogy fog ez menni) még belekezdtem egy másik könyvbe is, a Vajúdástámogatás mindenkinek címűbe. Ez is jónak tűnt, nem értem a végére, megszültem. Egy másik anyuka is megszült "tőle" :) Úgyhogy csak óvatosan!

Az apás szülésről itt írtam néhány gondolatot.

Néznivaló: Hát, lehet nézni szülésvideókat, én nem tettem. Ajánlottam volna egy filmet, amiben több kismamát kísérhetünk végig egészen a szülésig, a világ minden tájáról, de egyrészt nem emlékszem a címére, másrészt abban azért van szomorúság is..

Szüléstörténetet nem írtam ide a blogra, de azt elmondhatom, hogy a két szülés teljesen más volt. Az első 13 órán át tartott az első fájásoktól a baba megszületéséig, és kidőltem utána. A másodiknál du. fél3-kor hívtam a férjem, hogy talán haza kellene jönnie, mert indul a buli, 16.23-kor már kint is volt a kisfiam (és beértünk a kórházba!). Na, ezután a hormonok pörögtek, alig bírtam aludni.
Pár dolog, ami fontos. Egy: A szülés után ne sétálgass egyedül! Legfőképp ne menj el egyedül pisilni! Nagyon könnyen elájulhatsz és beverheted a fejed, aztán irány a CT! (én az első szülés után)
Kettő: Legyen Veled valaki, aki képviseli az érdekeidet, aki tudja, mit szeretnél, Te pedig foglalkozz csak a vajúdással/szüléssel! (Bár remélhetőleg olyan helyen fogsz szülni, ahol nincs szükség védelemre, mert alapból mindenki maximális tisztelettel bánik Veled.)
Három: Akárhogy is érkezik a baba (sima szülés/oxitocin/vákuum/császár...), legyél büszke Magadra és gondolatban veregesd meg a vállad! Gratulálok!


Gyermekágy


A terhesség alatt nem csak a szülésre, de a gyermekágyra is érdemes felkészülni, mert a szülés ugyan a terhesség vége, de a neheze csak most kezdődik!
A szülés után mindenféle hormon jön-megy, így a hangulatod is elég ingadozó lehet. Fizikailag is sok idő, míg újra megerősödsz. A test visszaalakulásához átlagosan annyi idő kell, amennyi alatt átalakult, azaz 9 hónap. De van, ami plusz munka nélkül sosem fog visszaalakulni. Viszont jó hír, hogy simán lehetsz jobb formában, mint szülés előtt! ;)
Nem egyszerű az sem, hogy elláss egy pici babát, aki teljesen Rád van utalva, aki nem tud beszélni... Sok nehézség van, van, amire lehet előre készülni, van, amire nem.

Intéznivaló: Ha kórházban szültél, akkor a baba lakcím-, TAJ és adókártyáját intézik, Neked csak el kell menned érte (ill. a TAJ kártyát azt hiszem, kipostázzák). Személyigazolványt is kell a babáknak csináltatni, azt külön, Neked kell intézni.
Emellett igényelni kell a GYED-et vagy GYES-t, családi pótlékot, anyasági támogatást. Nem kevés papírmunka és rohangálás, bár egy részét neten is lehet igényelni! (https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/)
A 6 vagy császármetszés esetén 8 hét letelte után pedig irány a nőgyógyász és a hat/nyolchetes kontroll! Sajnos sok orvos nem nézi a gátizmot, és végképp nem nézi a hasizmot. Ezekkel érdemes hozzáértő szakemberhez fordulni! (Hasizmot pl. a fent említett RTM/Kangatrénerek néznek.)
Egyébként pedig pihenj! Egyél, igyál, aludj! Közben persze szoptass, lásd el a babát (de ha lehet, a hurcibálást bízd másra/kerüld el). Ha teheted, fogadj segítséget, valakit, aki főz, mos, takarít. Vagy rendeljetek kaját, vagy fagyasszatok le jó előre, vagy rokonok/ismerősök osszák be, mikor ki főz.

Olvasnivaló: 

A baby blues-ról, szülés utáni depresszióról, szülés utáni pszichózisról itt írtam részletesebben. (Van benne könyvajánló is.)

Ó, és az első baba utáni friss érzésekről pedig itt. Egy nehéz természetű, érzékeny első babával az első hetek. Tényleg halványodnak az emlékek.

Csecsemőápolás


Intéznivaló: Tartsd életben! :) És szerezz be néhány alapvető babaápolási dolgot. Olvass utána, gondold át, mielőtt túl sok mindent vásárolnál. És nyugodtan vásárolj használtan, a környezeted és a pénztárcád érdekében is!



Szoptatás


Olvasnivaló: A szoptatáshoz nagyon ajánlom Gaskin: Útmutató szoptatáshoz c. könyvét. Ugyanolyan jó, mint a szüléshez írt könyve, ugyanúgy ellát egy adag önbizalommal. Kicsit redundáns, így időben talán érdemes egymástól messzebb olvasni, vagy csak átlapozni.
Honlapok közül: http://www.lll.hu/
Facebook-csoport itt.
A lényeg:
  • Majdhogynem minden nő képes szoptatni! De legalábbis sokkal több, mint amennyien szoptatnak.
  • Ez a babának és a mamának is csodás megoldás!
  • Ha elakadás van, kérj segítséget! Erre vannak szakemberek, laktációs tanácsadók, akik egy csomót tanultak, hogy tudjanak Neked segíteni!
  • Az első napokban lehet, hogy úgy érzed, 0-24-ben a melleden lenne a baba. Legyen! Ahogy belövell a tej, jobban fog aludni. A három óránkénti evés nagyon kevés babánál működik, mégkevesebb újszülöttnél. Ne feledd, ez az innivalója is a babának!
  • Főleg az első hónapokban mindenképp ajánlott különböző pózokban szoptatni, hogy a mell minden részéből kiszívja a baba a tejet. Ha sokáig gyűlik a tej a mellben, begyulladhat és belázasodhatsz.
Eszközök, amik jól jöhetnek: szoptató párna (nyugodtan lehet sk is, vagy csak akármilyen otthon található párna), tetrapelenkák a baba feje alá + büfiztetéshez, tejgyűjtő kagyló (amíg az egyikből szoptatsz, a másikból vsz. spriccel a tej, főleg az első hónapokban, és ez összegyűjti), melltartóbetét (van mosható is), mellszívó (főleg az első időkben, amíg még nem állt be a tej, a begyulladás elkerülése végett érdemes lehet használni), tejtároló zacsik a lefejt tej tárolásához, egy kényelmes fotel + sámli a lábnak, E-könyv olvasó a hosszú szoptatásokhoz, csiptethető kislámpa könyvhöz, kis asztalka tele enni- és innivalóval - elérhető távolságban, sok-sok váltás ruha, amikben könnyűa szoptatás (gombos/cipzáras vagy spagettipántos felsők), mert az elején simán lehet, hogy naponta ötször öltözöl át. A csilli-villi szoptatós felsőket rakd el picit későbbre.


Altatás

Olvasnivaló: Az altatáshoz, a babák alvási szokásainak megértéséhez William Sears: Éjszakai gondoskodás c. könyvét ajánlom jó szívvel!
És most találtam ezt a cikket is a negyedik trimeszterről. Az első 3 hónap a méhen kívül, ebben a furcsa világban.
Saját beszámolók Rebus alvásáról itt és itt.

Támogató Facebook-csoport, ha már nagyon tanácstalan vagy, szakértőkkel, és megértő szülőkkel. Hidd el, nem vagy egyedül!

Eszközök, amik jól jöhetnek: fitness labda (azon pattogva ölben altatni), Adamo hinta, pihenőszék, bölcső, függőágy (bármi, amiben ringatni tudod a babát anélkül, hogy Te felvennéd), ortopédiailag megfelelő hordozó, párnák (amivel körbepakolod, hogy biztonságban érezze magát), pólya (ugyanúgy a biztonság miatt). Ja, és a cumi. Van, akinek bejön, van, akinek nem. A cumizavarnak olvass utána, és úgy dönts. Ja, meg persze nem árt kiságy és/vagy babaöböl. De az első időkben egy fiókban is elalszik :D Ezen kívül néhány altatódal(nak is passzoló dal) ismerete nem árt, és/vagy zenelejátszásra alkalmas eszköz és zene hozzá (nálunk az AC/DC pl. nagy sláger volt).



Hordozás


Hordozni nagyon jó, legalább nézz körbe! :) Ettől még nyugodtan legyen babakocsid is, nem kell "tábort" választanod! És nem olyan nehéz! Főleg, ha már ülni is tud a babád és választhatsz csatos hordozót.
Hordozáshoz weboldal: http://www.hordozo.hu/ 

Én az alábbi hordozókat használtam/próbáltam/használom:
Caboo Close a pici babákhoz, mind a két babám nagyon szerette, jókat aludt benne, csak a fejük tartásával volt nehézségem, így inkább csak egy kezem volt szabad, nem kettő. De nagyon könnyű felvenni, Rebussal volt olyan időszak, amikor életmentő volt, mert mikor éreztem, hogy álmosodik, zsupsz, beleraktam és aludt is.
Bondolino-t próbáltam Kangán Balázzsal. Kényelmes, jó, de egyedül még nem próbáltam felvenni. Ülni nem tudó babákhoz klassznak tűnik. Ez pl. nem lett volna nekünk rossz átmenetinek, mikor a Caboo-hoz már túl súlyosak voltak a csemeték, de ülni még nem tudtak. De azért nem vettük meg.
Valamilyen Mei Tai típusú hordozó, nekem kicsit macerás volt felvenni, Rebus sírt is, inkább hanyagoltam. Pedig ez is jó lehetett volna átmeneti hordozónak.
De az abszolút szerelem a Manduca csatos hordozó, amit szintén Kangán próbáltam, még Rebussal, vettünk is egyet. Szuper befektetés volt! Még a több éves gyereket is elbírja, elnyűhetetlen, remekül tudnak benne aludni, tornázni is jó (nyilván nem pattogok a gyerekkel), kirándulni is. Könnyű kezelni egyedül is.


Pelenkázás


Egyszerűnek tűnik, és mégsem az. Az egyszerű megoldás az eldobható pelus. De azon belül sem annyira könnyű dönteni, tapasztalataim szerint a különböző drogériák sajátmárkásai tökéletesek, de figyelni kell a baba bőrét és testalkatát, melyik jön be nekik. (Volt idő, mikor áttértünk Libero-ra fazon miatt.)
Viszont érdemes lehet alternatívákon gondolkodni, mert az eldobható pelus rengeteg szemetet termel, meg jó ég tudja, mivel van kezelve, nem biztos, hogy jó, ha az a baba bőrével érintkezik. Jó lehet a lebomló pelus, de akkor annak olyan helyre is kell kerülnie, ahol le tud bomlani (a szeméttelep nem ilyen hely). Lehet még opció a mosható pelenkázás, de ezen belül is számos lehetőség van. Ha gondolkozol a mosható pelenkázáson, akkor nagyon ajánlom a https://temiti.hu/ oldalt. Ők szerintem mindent tudnak, amit tudni érdemes, ha nem, akkor utánajárnak. Van ingyenes e-mailtanfolyamuk, ami segít eligazodni a mai modern moshatópelusok világában, webshopjuk, ahol nem csak pelusokat, de más, természetes baba- és mamaápoló eszközöket is lehet venni.


Ha tovább mennél, és érdekel, hogy lehet pelenka nélkül gyereket nevelni, szeretnéd megismerni az EC, azaz a természetes csecsemőhigiénia világát, akkor: http://pelenkatlanodj.com/

Eszközök, amik jól jöhetnek: Pelenkázó szekrény (+lap, hogy puha helyen legyen a baba), vagy kiságyra szerelhető pelenkázólap + polc/akármi a pelenkáknak, ruháknak. Pelenkák, textilek a baba alá (nagy párnahuzat, törülköző, bármi), néhány játék, ha már le kell kötni a figyelmét, pelenkázó táska (vagy ennek kinevezett bármilyen táska, ha el kell otthonról menni), popsitörlő (ebből is lehet moshatót venni, vagy gyártani, tökéletes a szétvagdosott törülköző is, ill. WC-papír).
A popsitörlőhöz hozzátenném, hogy a bőrgyógyászunk óva intett tőle: Gondoljunk bele, valami, ami vizes, és nem penészedik be. Ugyan mi van benne? Biztos nem olyan, ami a baba popsijára való. Ott a víz, mossuk le. Én emellett még WC-papírt használok kiegészítésnek, hogy ne kenjen össze mindent a gyermek, mire eljutunk a csapig.
Popsikrém. De ha rendszeresen van mosva a baba popója, és gyakran cserélünk rajta pelust, akkor egyáltalán nem biztos, hogy kipirosodik (mondják is amúgy, hogy az eldobható pelusok szárítják a babák bőrét, mert nem csak a pisit, de a bőr nedvességtartalmát is kiszívják, így könnyebben pirosodhat). Meg amúgy valamilyen olajjal is kenegethetjük az érzékeny bőrt. Pl. mandula/kukoricacsíraolaj.


Fürdetés és bőrápolás


Jó esetben a kórházban megtanítanak fürdetni és köldökcsonkot ápolni, úgyhogy arra nem térek ki. Amire kitérnék: a gyermekorvos általában felír valamilyen fürdetőt a babának. Ki lehet váltani, de azt ajánlom, hogy amennyire lehet, minimalizáld a babáddal érintkező kemikáliák számát. Fürdővíznek elég a sima víz, kaki esetén esetleg valamilyen természetes szappan, és slussz. A hajra is elég a víz, koszmó esetén egy kis olajos lazítás előtte.
Van Facebook-csoport direkt erre a témára: Természetes babaápolás, mamaápolás, háztartás.

Eszközök, amik jól jöhetnek: babakád és -állvány (csak hogy ne törjön le a derekad minden egyes fürdetéskor), törülköző (mi kifogónak óriás tetrát használunk, az gyorsan felszívja a vizet), vízhőmérő (főleg az olyan hideg kezűeknek, mint én, mert így nem tudom kézre belőni). Köldökcsonkhoz a gyerekorvos ír fel alkoholt, ehhez steril géz és/vagy fültisztító pálcika jó lehet (utóbbiból van papír is, ami környezetbarátabb, DM-ben elvileg kapható). Meg persze melegvíz, szappan. Pár pohárka a későbbiekben, amikor már játszik. Más fürdőjáték tapasztalataim szerint nem kell (vagy csak minimális) és amúgy is csak bepenészedik.


Öltöztetés


Mindenekelőtt: A babákat lehetőleg 100%-ban természetes anyagokba öltöztessük (pamut, len, a gyapjú szúr, legyen alatta pamut réteg, ha már...). Vagy legalább azzal érintkezzen a bőrük.
Babaölöztető kisokos készítése pedig folyamatban.

Eszközök, amik jól jöhetnek: Mondjuk méretenként 10 szett ruha, amíg kicsi. Body + rugdalózó. Később nadrágból lehet valamivel kevesebb. És persze jönnek a pólók, pulcsik. Évszakhoz illően egy-két fejfedő (hogy lehessen mosni, jó, ha van kettő), sál, kabát+nadrág/overál, kinti cipő/csizma/bakancs, ha már sétál, akkor bentre szandál. Egy-két "alkalmi" ruha, ami annyit tesz, hogy tuti tiszta. Egy fiókos szekrény/komód a ruháinak.
Nyugodtan vegyünk használt ruhákat! Egy bizonyos életkorig a ruhák kb. elnyűhetetlenek, hamarabb kinövik a gyereket. És ez jóval pénzárcabarátabb (nem beszélve a környezetről!). Én így egy egész szett ruhát, kabátokkal, meg mindennel együtt 7-8000 forintért vásároltam be ősszel Rebusnak.

Gyermeknevelés


Intéznivaló: Továbbra is tartsd életben! Szeresd! Élvezd! :) Az elején lehet, hogy csak a túlélésre játszol, és később is lesznek ilyen időszakot. De azért igyekezd élvezni! Gyereket nevelni nagyon klassz dolog! Hihetetlen, hogy a kis zigótából idővel járó, beszélő, gondolkodó kis lény lesz :) (És igen, én könnyen beszélek, mert már túl vagyok a kezdeti nehézségeken, és különben is, épp alszik mind a kettő :D)
Ja, amúgy... Vidd el rendszeresen a védőnőhöz, gyerekorvoshoz, és a fent említett csecsemőápolási dolgokat is csapd hozzá a szeretethez :)

Olvasnivaló: Az Egyszerűbb gyermekkor c. könyvet ajánlom a témában leginkább. Már a terhesség alatt is akár, hogy ez alapján lehessen egyeztetni a rokonokkal, kialakítani a gyerekszobát/életteret.
Gyermekvárástól függetlenül is ajánlom Marie Kondo: Rend a lelke mindennek és Tiszta öröm c. könyveit, de a baba érkezése előtt kifejezetten ajánlatos végigkonmarizni a házat (=gyakorlatilag egy szisztematikus lomtalanítás). Nagyon megkönnyíti a gyermekágyas időszakot (is), ha mindennek megvan a helye, ha van egy rendszer a háztartásvezetésben. Ehhez remekül hozzá lehet csapni a Fly-lady program-ot.
Későn olvastam, már Balázzsal, de első gyerekes szülőknek nagyon jó szívvel ajánlom Jónás Anna: Kicsivel könnyebben c. könyvét - apai kommentárokkal színesítve! Végre egy apai nézőpont is! :)

Néznivaló: Ide is ajánlom a Legszebb dolog c. filmet. Meg a Babák c. filmet is, amely 4 különböző nemzetiségű és kultúrájú kisbaba első évét mutatja be.
És ha már kicsit eleged van... Akkor jöhet a Rossz anyák. Nekem anno nagyon jól esett :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Költözés

Elmélkedtem már egy ideje, hogyan folytassam a blogolást. Végül a nővérem megemlítette, hogy amúgy lehet importálni a blogot, és így akkor ...